Blog

subheader subheader subheader
Zirkonyum (Diş Kaplama) ve Merak Edilenler
19 Mar, 2022

1. Zirkonyum (diş kaplama) nedir?

Zirkon dişler, bugüne dek diş estetiğinde ulaşılan en kaliteli ürünlerden biridir. Sağlamlığı, doku ile uyumu ve doğal görüntüsü ile diş estetiğinin vazgeçilmez ögesidir. Estetik diş hekimliği gelişen teknoloji, geliştirilen tedavi biçimleri ile artık alt yapılı porselen terk edilmeye başlamıştır. Diş estetiğinde artık aranan faktörler oldukça çoktur. Yapılan diş tek amaca hizmet etmez. Bu faktörler, biyolojik uyum, doğal diş görünümü, estetik ve mekanik direnç gibi etkenlerdir. Saydığımız bu etkenler zirkonyumda mevcuttur. Alt yapısında metal değil, zirkonyum kullanılır. Zirkonyum, beyaz bir alaşımdır. Zirkonyum alt yapılı porselenler, ön dişlerde dahi oldukça doğal durur ancak yalnızca estetik avantajı yoktur, oldukça sağlamdır. Bu sebeple diş hekimlerinin tercihi zirkonyum kaplamadır. Bu sayede kişinin hayat kalitesi artar. Kendi dişleri kadar doğal duran ve kendi dişlerinden daha da sağlam olan bu dişlerle hayata karşı yeni bir gülüş kazanır. Zirkonyum, doğada bulunan bir maddedir. Doğadan çıkarılır, beyaz metal şeklinde geçer. Zirkonyumun klasik metal köprülerden farkı, uygulamada alt yapı olarak beyaz alaşımın kullanılmasıdır. Klasik metal köprülerde metal kullanılmaktaydı. Oldukça estetik bir görüntü sağlayan ve son teknolojilerle üretilmiş bu ürün, dayanıklılığı ve doğallığı bir arada sunabilen tek üründür.

2. Hangi dişlerde zirkonyum (diş kaplama) kullanılır?

Beyazlatma gibi yöntemlerle istenilen sonuçların alınmadığı, şiddetli renk ve lekelenmelerde, Dişleri önceden kesilmiş bireylere, Ayrık dişleri birleştirmek için (diastema kapama), Kişinin ağzından metal destekli köprü –kuron(kaplama) var ise, Kırık dişlerin tamirinde, Rengi ve yapısı bozulmuş olan eski dolguları tamir etmekte, Çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesi için ortodontik tedavi istemeyenlerde, Dolgunun yapılamayacağı kadar fazla madde kaybı olan dişlerde

3. Zirkonyum diş kaplamasının diğer yöntemlerden farkı nedir?

Yalıtıcı özelliği vardır. Bu sayede sıcak- soğuk hassasiyetine sebep olmaz.

• Zirkonyum ışığı geçirir. Bu sayede doğal diş yapısına oldukça yakındır. Estetik görüntü sağlar. Oldukça başarılı ve iyi çalışılmış metal destekli porselenler dahi mattır ve yapay durur. Ancak zirkonyumda böyle bir durum söz konusu değildir.

• Metal destekli porselenler kuron –köprü mekanik şekilde dişe yapıştırılırlar. Zirkonyumda ise dişe tutunma, hem mekanik hem de kimyasal şekilde olur. Bundan dolayı da tutuculukları metal destekli porselenlere göre oldukça fazladır.

• Zirkonyumun alt yapısında metal yoktur. Bu sebeple de kuron – diş eti sırasında koyu renk bir çizginin olmasına sebep olmaz. Bu sayede estetik görüntü elde edilmiş olur.

• Porselen yüzeyleri oldukça derece pürüzsüzdür. Bu sayede de sigara, kahve ve benzeri nedenlerden dolayı oluşan diş lekelenmeleri ve diş taşı oluşumlarını oldukça azaltır.

• Kahve, çay, sigara gibi sebepler dolayısıyla diş renk değiştirmez.

• Ağızda tat bozukluğuna, dişeti sorunlarına ve ağız kokusuna sebep olmaz. Oldukça sağlıklıdır.

• Önceden uygulanmış olan metal destekli porselen kuronlar sebebiyle dişetinde meydana gelen baskı ve morluklar zirkonyum (kaplamaların) kuronların işleme sokulmasıyla tamamen giderilir. Bu sayede de estetik ve doğal bir görüntü sağlanmış olur.

• Diş eti çekildiği zaman, zirkonyum estetik görünümlerini muhafaza ederler. Metal destekli porselenler diş ile buluştukları alanda hoş olmayan bir görüntüye sebep olurlar.

• Bazı kişilerin alt yapı olarak kullanılan metallere karşı alerjisi olabilir. Ancaj zirkonyum böyle bir alerji riskine sahip değildir.

• Zirkonyumlar vücudumuzla oldukça kusursuz bir uyum sağlar. Bu sebeple de diş ve diş eti hastalıklarına çok yatkın kişiler bile kullanabilir. Diş eti ile son derece uyumludur. Ağız hijyeni ihmal edilmediği sürece tek başına diş eti sorunlara yol açmaz. Metaller ne kadar başarılı yapılmış olursa olsun zaman içinde oksitlenme, metal yorgunluğu gibi olumsuzluklara yol açarlar. Bu durum, ağız hijyenini bozar ve kaplama ya da köprülerde sorunlara sebep olabilecek deformasyonlar yaratır. Ancak zirkonyum kaplamalarda böyle bir durum söz konusu değildir. Zirkonyum kaplamada, metal alt yapılı kaplamalar ile kıyaslandığında dişler daha az aşındırılmaktadır.

Bu sayede dişin doğal yapısı olabildiğince korunur. Zirkonyum kaplama, lamine porselenler ve full seramik empress porselenler ile kıyaslandığında çok daha sağlam ve dirençli yapılardır. Bu sayede diş kaybı olan alanlarda zirkonyum kaplama ve köprü uygulanabilir. Ancak diğer estetik kaplama yöntemleri ile böyle bir köprü mümkün değildir. Zirkonyum kaplamalar en güçlü çiğneme kuvveti olan azı dişler yani öğütücü dişlere de yapılabilir. Lamine ve empress full seramik kaplama azı dişlere yapılmaz. Full seramik preslenmiş kaplamalar, çiğneme eylemine karşı dayanıklı değillerdir. Bu sebeple kırılma ve çatlama görülebilir. Ancak zirkonyumlarda böyle bir durum yoktur. Oldukça güvenli ve etkin şekilde azı dişlere de uygulanabilir.

4.Zirkonyum kuronun avantajları nelerdir?

Zirkonyum alt yapılı kuronlar, 3 aşamada hazırlanır.

Bu aşamalar:

1. Aşama: Bu aşamada anestezi uygulanır ve diş hazırlıkları yapılır. Bu aşamada kişinin diş ölçümleri yapılur. 2. aşamaya dek diş yüzeylerinin boş kalmaması adına geçici dişler yapılır. Bunlar diş yüzelerine yapıştırılır. Bu geçiciler, diş hassasiyetini de önlemiş olur.

2. Aşama: 2. aşamada ise labaratuarda hazırlanmış olan altyapı prova ile diş eti uyumuna bakılır.

3. Aşama: Son aşamada ise estetik prova yapılır. Yapıştırmadan önce bir veya iki seans ilk önce karar verilen ve olması istenilen diş rengi ve şeklindeki hazırlanmış örnekler ile dişin ve yüzün uyumu kontrol edilir. Şayet her şey tamamsa, işlemin sonlandırılması aşamasına geçilir. Bu aşamalar toplamda 7-10 gün içerisinde biter.


Paylaş:

Randevu Alın!