Protezler, eksik dişlerin yerine yerleştirilen ve ağzınıza takılıp çıkarılabilen dişlerdir. Proteze alışmak zaman almakla ve asla doğal dişler gibi olmamakla beraber, günümüzde yapılan protezler, eskilere oranla daha doğal görünümlü ve daha kullanışlıdır.
İki tür protez vardır: Tam ve bölümlü. Diş hekiminiz, değiştirilmesi gereken diş sayısına ve maliyete göre sizin için en iyi protez tipini seçmenize yardımcı olacaktır.
Estetiklik ve tutuculuk açısından son derece kullanışlı olan protez, maliyet bakımından diğer protezlere göre biraz daha pahalıdır. Ancak diş problemi yaşayanlar için de ideal bir seçim olduğunu belirtmek gerekiyor.
Protezin Fonksiyonu Nedir?
Tam protezlerde, dişeti üzerine yerleştirilecek dişeti renginde akrilik taban kullanılır. Üst protezin tabanı damağın üst tarafını kaplarken , alt protez ise dilinizi kolay oynatabilmeniz için at nalı şeklindedir.
Protezler, ağzınızdan alınan modele göre diş laboratuarında hazırlanır. Diş hekiminiz, aşağıda açıklanan üç protezden hangisinin sizin için uygun olduğunu belirleyecektir.
İskelet protez veya “hassas tutuculu” olarak adlandırılan halk arasında “çıt çıtlı protezler” olarak da bilinen bu protezler, dişler üzerine gelen kroşeler yerine destek dişlerin üzerine yapılan kronlara denmektedir. Bu tip protezlerde hareketli kısım ağızdaki sabit protezlere özel olarak bağlanırlar.
Protezlerime Alışmam Ne Kadar Sürer?
Yeni protezler ilk birkaç hafta hatta ilk birkaç ay garip veya rahatsız edici gelebilir. Yemek yemek ve konuşmak için protezlere biraz alışmak gerekir. Dolgunluk veya gevşeklik hissi normaldir, yanaklarınızın kasları ve diliniz protezi yerinde tutmayı öğrenecektir. Aşırı tükürük akışı, dilin yeterli boşluk bulamama hissi ve meydana gelen hafif tahrişler ya da ağrı normaldir. Rahatsızlık hissederseniz kontorl için diş hekiminize gidin.
Protez Ne Kadar Süre Kullanılabilir?
Zamanla, protezinizin yıpranacaktırve bu nedenle düzeltilmesi, yeniden yapılması veya yeniden yerine oturtulması gerekecektir. Yeniden oturtma, mevcut protez dişleri dururken tabanını yeniden yapmak anlamına gelir. Ayrıca siz yaşlandıkça, ağzınız doğal olarak değişecektir. Bu değişiklikler, protezlerinizin gevşemesine yol açacak, çiğnemeyi güçleştirecek ve dişetlerinizi tahriş edecektir. En azından, diş muayenesi için yılda bir kere diş hekiminize görünmeniz gerekir.